HASHMISBRUG
Har du eller en du holder af et hashmisbrug? Igennem de seneste 50 år har vi set en stigende bevidsthed om hashmisbrug og anden brug af hashplanten Cannabis i det danske samfund.
Det aktive virkningsstof i hash er THC (Tetrahydrocannabinol), som har en euforiserende effekt. Der findes mange forskellige styrker af hash under betegnelser som skunk, pot, nol dråber osv.. Derfor kan der også være stor forskel på, hvor kraftig en virkning, der udløses ved det enkelte indtag. De fleste længerevarende hashrygere indtager meget stærke sorter og udgaver af hashplanten.
HASH ER BLANDT DE MEST ANVENDTE RUSMIDLER I DANMARK
- 50.000 danskere ryger hash dagligt
- 17.000 af disse er under 25 år
- 44 % af alle danskere mellem 16 og 24 år har prøvet at ryge hash mindst én gang
(Kilde: Center for Rusmiddelforskning)
SKADEVIRKNINGER VED HASHMISBRUG
Gennem årene er vi også blevet meget klogere på skadevirkningerne som følge af hashmisbrug.
De fleste hashafhængige oplever en ligegyldighed overfor omverdenen og en manglende evne til at gennemføre nødvendige forpligtelser forhold til venner, familie, arbejde og uddannelse. Et hashmisbrug er derfor ofte forbundet med en vis stilstand eller direkte tilbagegang i den afhængiges livssituation. En af de mere alvorlige konsekvenser ved hashmisbrug er såkaldte hashpsykoser.
HASHPSYKOSER
Hashpsykose er en psykisk tilstand, som blandt andet kan medføre hallucinationer, svær depression og selvmordstanker, og dermed kan det også være livstruende. Der er gennem forskning påvist en direkte sammenhæng mellem anvendelse af hash og psykisk sygdom (særligt skizofreni). Det er helt tydeligt, at risikoen for alvorlige psykiske lidelser stiger markant ved brug af hash, og det er yngre misbrugere, som rammes hårdest.
Alvorlige psykiske lidelser som skizofreni er kroniske, og dermed er der ingen realistisk prognose for fuldstændig helbredelse. Der skal derimod etableres langvarige terapiforløb – ofte i følgeskab med medicinindtag. Der er altså livslange risici forbundet med at indtage hash, især når man starter i en ung alder. Jo før man kan komme ud af misbruget, desto bedre.
Mens forskningen fortsat finder flere entydige svar på konsekvenserne ved anvendelse og misbrug af hash, står det allerede nu klart, at der i mange menneskers tilfælde er tale om meget alvorlige og livsændrende konsekvenser.
Særligt mennesker under 35 år, som har haft et langvarigt hashmisbrug tager ofte meget omfattende kognitiv skade, hvilket både forringer muligheder for uddannelse og arbejde samt den almene livssituation. Alting tyder på, at hash er mere skadeligt, jo yngre du er, når du misbruger det.
Samtidig er det værd at huske, at jo før behandlingen startes desto større chance er der for at komme dig uden psykiske mén.
PROFESSIONEL HJÆLP ER VIGTIGT
En nedskæring eller stop af hashforbrug resulterer typisk i abstinenser såsom spontant opstået koldsved, humørsvinger, nedtrykt psykisk tilstand, overvældende tankemylder, almen apati og drømme eller mareridt, som føles meget virkelige. I modsætning til abstinenser fra andre rusmidler og alkohol, kan abstinenser efter hashmisbrug vare helt op til flere måneder. Derfor er det vigtigt at have professionel hjælp og vejledning gennem hele behandlingen.
DØGNBEHANDLING AF HASHMISBRUG
Behandling af mennesker med hashmisbrug sker på STIEN gennem et individuelt døgnforløb. Længden af behandlingen varierer fra person til person, men som udgangspunkt er der en behandlingslængde på 2 måneder, hvor abstinensbehandlingen i sig selv kan vare op til halvdelen af tiden.
Har du eller en du holder af et hashmisbrug? Kontakt STIEN på telefon 7020 7270, hvis du ønsker behandling, eller hvis du ønsker yderligere informationer om hashafhængighed.
Hos os har du mulighed for anonym behandling, og vi tilbyder uforpligtende forsamtaler helt gratis.